|
Konsumenci wobec dobrostanu zwierzątPoniżej prezentujemy Państwu wybrane fragmenty broszury informacyjnej "From farm to fork" ("Od gospodarstwa do widelca"), która jest częścią inicjatywy Unii Europejskiej. Jest to część unijnej strategii działania w temacie "food safety" ("bezpieczna żywność"). Pełną wersję tego dokumentu znajdą Państwo na http://bookshop.europa.eu/uri?target=EUB:NOTICE:NA5904540:EN:HTML
Od gospodarstwa do widelca Bezpieczna żywność dla europejskich konsumentów
"...Strategia: od gospodarstwa do widelca
Metkowanie zwierząt pozwala śledzić drogę naszego pożywienia od gospodarstwa do widelca.
Można wyróżnić cztery istotne elementy w prowadzonej przez Unię Europejską strategii dbania o bezpieczeństwo żywności. Są to: * działanie mające na celu egzekwowanie przepisów oraz kontrolowanie procesu produkcji żywności;
"...Wzrasta liczba konsumentów wyrażających troskę o dobrostan zwierząt hodowlanych, które dostarczają mięsa, jajek i produktów mlecznych. Ma to swoje odzwierciedlenie w przejrzystych przepisach dotyczących warunków hodowli drobiu, świń i bydła oraz warunków transportu i uboju zwierząt hodowlanych. Przepisy te są stale modernizowane w oparciu o coraz to nowsze wyniki badań naukowych..."
Ludzie chcą wiedzieć i mają prawo do tego, aby wiedzieć, co jedzą. Przepisy dotyczące etykietyzowania żywności respektują to prawo. Fundamentalną zasadą tej grupy przepisów w Unii Europejskiej jest, aby dostarczyć konsumentom wszystkich podstawowych informacji dotyczących składu produktu, producenta oraz metod magazynowania i przechowywania żywności. Producenci, wedle własnego uznania, mogą dostarczyć dodatkowych informacji, jednak muszą być one dokładne i prawdziwe, to znaczy nie mogą konsumenta wprowadzać w błąd i nie mogą wyrażać twierdzenia, że określony artykuł żywnościowy może zapobiec albo wyleczyć chorobę. Wymogi dotyczące etykietyzowania produktów żywnościowych są systematycznie unowocześniane w miarę postępu w nauce i zmieniających się oczekiwań konsumentów. Ostatnie zmiany odzwierciedlają powszechny niepokój w społeczeństwie, dla przykładu związany z upowszechnieniem informacji o zagrożeniu chorobą szalonych krów, co spowodowało, że konsumenci zaczęli domagać się tak wyczerpujących jak to tylko możliwe informacji na temat wołowiny, którą kupują. Etykiety na wołowinie muszą więc teraz uwzględniać, z jakiego rejonu pochodzi zwierzę, które dostarczyło mięsa, gdzie było hodowane, tuczone, zabite i pocięte. Konsumenci chcą także wiedzieć czy artykuły żywnościowe zawierają produkty genetycznie modyfikowane i czy zawierają składniki mogące wywołać alergię – są to kolejne powody zmian wprowadzanych obecnie w przepisach dotyczących etykietyzowania żywności. Jeśli żywność zawiera produkty genetycznie modyfikowane lub jeżeli przy produkcji artykułu żywnościowego został wykorzystany produkt pochodzący z materiału modyfikowanego genetycznie, informacje na ten temat muszą być zawarte na etykiecie..." “Cosnumer Voice” (“Głos Konsumenta”, magazyn poświęcony unijnej polityce konsumenckiej): Strona internetowa Europejskiej Komisji do spraw bezpieczeństwa żywności: Strona internetowa Europejskiej Komisji do spraw rolnictwa i żywności: Strona internetowa Europejskiego Zarządu Bezpieczeństwa Żywności: Strona internetowa szybkiego systemu ostrzegania w sprawach żywności i karmy dla zwierząt:
"...Bezpieczeństwo żywności jest najwyższym priorytetem w Europie. Wymagające przepisy unijne w tej kwestii wzmacniane są od roku 2000, tak aby zapewnić, że żywność Europejczyków jest w najwyższym stopniu bezpieczna. Nowe podejście jest bardziej zintegrowane: karma dla zwierząt i żywność są uważnie śledzone „od gospodarstwa do widelca”. Władze Unii Europejskiej dokładnie oszacowują ryzyko i zawsze szukają najlepszej z możliwych naukowej porady zanim wydadzą zakaz lub pozwolenie na wprowadzenie na rynek określonego produktu, składnika, dodatku do artykułów żywnościowych czy też GMO. Odnosi się to do każdego rodzaju karmy czy żywności, niezależnie od tego czy pochodzi ona od producentów unijnych czy też została importowana spoza granic Unii. Należy przy tym zaznaczyć, że bezpieczeństwo nie oznacza identyczności. Unia Europejska promuje różnorodność artykułów żywnościowych opartą na ich jakości. Prawo europejskie chroni tradycyjną żywność i produkty wytwarzane specyficznie w określonych regionach geograficznych przez zapewnienie konsumentom możliwości odróżnienia ich od ich kopii. Unia Europejska coraz usilniej zachęca rolników i producentów żywności, aby koncentrowali się na jakości – i to jakości nie tylko wytwarzanej żywności, lecz także jakości wiejskiego środowiska naturalnego, dbając o nie. Unia Europejska szanuje także prawo konsumentów do swobodnego, opartego na informacji wyboru. Inicjuje publiczne dyskusje, wymaga wyczerpujących informacji na etykietach produktów żywnościowych i publikuje naukowe doniesienia i porady, jakie uzyskuje, dzięki czemu konsumenci mogą mieć zaufanie do żywności, którą spożywają..." |
|||||||||||
autor: yoyo | ikonki: krysiaida @ deviantart | działa dobrze pod: ie 5.0, netscape6, opera 5 (i wyżej) |