nowości na e-mail
wpisz adres:


napisz do nas
Copyright © Klub Gaja
Strona Główna » Co Robimy? » Ratujemy Zwierzęta » Czy wiesz co jesz? » Konsumenci wobec dobrostanu zwierząt
Czy wiesz co jesz?
aktualna pozycja:
» Wyniki Kontroli
» Dobrostan zwierząt
Konsumenci wobec dobrostanu zwierząt

Konsumenci wobec dobrostanu zwierząt

Poniżej prezentujemy Państwu wybrane fragmenty broszury informacyjnej "From farm to fork" ("Od gospodarstwa do widelca"), która jest częścią inicjatywy Unii Europejskiej. Jest to część unijnej strategii działania w temacie "food safety" ("bezpieczna żywność"). Pełną wersję tego dokumentu znajdą Państwo na http://bookshop.europa.eu/uri?target=EUB:NOTICE:NA5904540:EN:HTML
Zapraszamy do lektury!

 

Od gospodarstwa do widelca Bezpieczna żywność dla europejskich konsumentów

 

"...Strategia: od gospodarstwa do widelca 
Europejscy konsumenci oczekują, że żywność, którą kupują, będzie bezpieczna dla ich zdrowia i pełnowartościowa. Troską Unii Europejskiej jest zapewnić, aby żywność, którą spożywamy, spełniała te same wysokie standardy dla wszystkich mieszkańców UE, niezależnie od tego czy pochodzi z rodzimej produkcji danego kraju, czy też z importu z innych krajów UE lub spoza niej. Praca nad ulepszeniem standardów bezpieczeństwa żywności trwa cały czas, lecz w ostatnich latach dodatkowo przeprowadzono gruntowną reformę w tym zakresie. Wspomniana reforma była odpowiedzią na panikę, jaka wybuchła w społeczeństwie wokół tematu bezpieczeństwa żywności w latach 90tych, w związku z pojawieniem się informacji o chorobie „szalonych krów”, o pokarmie zanieczyszczonym dioksynami i o oliwie z oliwek o obniżonej jakości. Celem reformy było nie tylko zapewnienie, aby prawo UE regulujące standardy bezpieczeństwa żywności było tak nowoczesne, jak tylko to możliwe, ale także zapewnienie, aby konsumenci mieli możliwie najszerszy dostęp do informacji na temat potencjalnych zagrożeń i tego, w jaki sposób są one minimalizowane. Nie ma czegoś takiego jak ryzyko zerowe, lecz Unia Europejska, poprzez wszechstronną strategię dbania o standardy bezpieczeństwa żywności, czyni, co tylko w jej mocy, aby utrzymać ryzyko na minimalnym poziomie. Jest to możliwe dzięki nowoczesnej żywności i standardom higieny opracowanym zgodnie z najbardziej zaawansowaną wiedzą naukową. Dbanie o bezpieczeństwo żywności rozpoczyna się w gospodarstwie. Przepisy unijne odnoszą się do każdego etapu drogi, jaką przebywa żywność od gospodarstwa do czasu, kiedy trafi na stół, niezależnie od tego czy produkowana jest w granicach Unii Europejskiej, czy też importowana jest z jakiegokolwiek miejsca na świecie poza jej granicami.

 

Metkowanie zwierząt pozwala śledzić drogę naszego pożywienia od gospodarstwa do widelca.

 

Można wyróżnić cztery istotne elementy w prowadzonej przez Unię Europejską strategii dbania o bezpieczeństwo żywności. Są to:
             * przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności i karmy dla zwierząt;
             * niezależna i publicznie dostępna porada naukowa;

             * działanie mające na celu egzekwowanie przepisów oraz kontrolowanie procesu produkcji żywności;
             * respektowanie prawa konsumenta do dokonywania wyboru opartego na kompletnej informacji na temat tego, skąd żywność pochodzi i jakie są jej składniki..."

 

"...Wzrasta liczba konsumentów wyrażających troskę o dobrostan zwierząt hodowlanych, które dostarczają mięsa, jajek i produktów mlecznych. Ma to swoje odzwierciedlenie w przejrzystych przepisach dotyczących warunków hodowli drobiu, świń i bydła oraz warunków transportu i uboju zwierząt hodowlanych. Przepisy te są stale modernizowane w oparciu o coraz to nowsze wyniki badań naukowych..."
         
"...Informowanie konsumentów: etykietowanie żywności dla bezpieczeństwa

 

Ludzie chcą wiedzieć i mają prawo do tego, aby wiedzieć, co jedzą. Przepisy dotyczące etykietyzowania żywności respektują to prawo. Fundamentalną zasadą tej grupy przepisów w Unii Europejskiej jest, aby dostarczyć konsumentom wszystkich podstawowych informacji dotyczących składu produktu, producenta oraz metod magazynowania i przechowywania żywności. Producenci, wedle własnego uznania, mogą dostarczyć dodatkowych informacji, jednak muszą być one dokładne i prawdziwe, to znaczy nie mogą konsumenta wprowadzać w błąd i nie mogą wyrażać twierdzenia, że określony artykuł żywnościowy może zapobiec albo wyleczyć chorobę. Wymogi dotyczące etykietyzowania produktów żywnościowych są systematycznie unowocześniane w miarę postępu w nauce i zmieniających się oczekiwań konsumentów. Ostatnie zmiany odzwierciedlają powszechny niepokój w społeczeństwie, dla przykładu związany z upowszechnieniem informacji o zagrożeniu chorobą szalonych krów, co spowodowało, że konsumenci zaczęli domagać się tak wyczerpujących jak to tylko możliwe informacji na temat wołowiny, którą kupują. Etykiety na wołowinie muszą więc teraz uwzględniać, z jakiego rejonu pochodzi zwierzę, które dostarczyło mięsa, gdzie było hodowane, tuczone, zabite i pocięte. 

Konsumenci chcą także wiedzieć czy artykuły żywnościowe zawierają produkty genetycznie modyfikowane i czy zawierają składniki mogące wywołać alergię – są to kolejne powody zmian wprowadzanych obecnie w przepisach dotyczących etykietyzowania żywności. Jeśli żywność zawiera produkty genetycznie modyfikowane lub jeżeli przy produkcji artykułu żywnościowego został wykorzystany produkt pochodzący z materiału modyfikowanego genetycznie, informacje na ten temat muszą być zawarte na etykiecie..."
           
"...Adresy internetowe, pod którymi można znaleźć dalsze informacje na ten temat:
Oficjalne sprawozdanie rządowe dotyczące bezpieczeństwa żywności:
europa.eu.int/comm/dgs/health_consumer/library/pub/pub06_en.pdf

“Cosnumer Voice” (“Głos Konsumenta”, magazyn poświęcony unijnej polityce konsumenckiej):
europa.eu.int/comm/dgs/health_consumer/library/pub/index_en.html

Strona internetowa Europejskiej Komisji do spraw bezpieczeństwa żywności:
europa.eu.int/comm/food/index_en.html

Strona internetowa Europejskiej Komisji do spraw rolnictwa i żywności:
europa.eu.int/comm/food/index_en.html

Strona internetowa Europejskiego Zarządu Bezpieczeństwa Żywności:
efsa.eu.int

Strona internetowa szybkiego systemu ostrzegania w sprawach żywności i karmy dla zwierząt:
europa.eu.int/comm/food/food/rapidalert/index_en.htm ..."

 

"...Bezpieczeństwo żywności jest najwyższym priorytetem w Europie. Wymagające przepisy unijne w tej kwestii wzmacniane są od roku 2000, tak aby zapewnić, że żywność Europejczyków jest w najwyższym stopniu bezpieczna. Nowe podejście jest bardziej zintegrowane: karma dla zwierząt i żywność są uważnie śledzone „od gospodarstwa do widelca”. Władze Unii Europejskiej dokładnie oszacowują ryzyko i zawsze szukają najlepszej z możliwych naukowej porady zanim wydadzą zakaz lub pozwolenie na wprowadzenie na rynek określonego produktu, składnika, dodatku do artykułów żywnościowych czy też GMO. Odnosi się to do każdego rodzaju karmy czy żywności, niezależnie od tego czy pochodzi ona od producentów unijnych czy też została importowana spoza granic Unii. Należy przy tym zaznaczyć, że bezpieczeństwo nie oznacza identyczności. Unia Europejska promuje różnorodność artykułów żywnościowych opartą na ich jakości. Prawo europejskie chroni tradycyjną żywność i produkty wytwarzane specyficznie w określonych regionach geograficznych przez zapewnienie konsumentom możliwości odróżnienia ich od ich kopii. Unia Europejska coraz usilniej zachęca rolników i producentów żywności, aby koncentrowali się na jakości – i to jakości nie tylko wytwarzanej żywności, lecz także jakości wiejskiego środowiska naturalnego, dbając o nie. Unia Europejska szanuje także prawo konsumentów do swobodnego, opartego na informacji wyboru. Inicjuje publiczne dyskusje, wymaga wyczerpujących informacji na etykietach produktów żywnościowych i publikuje naukowe doniesienia i porady, jakie uzyskuje, dzięki czemu konsumenci mogą mieć zaufanie do żywności, którą spożywają..."

autor: yoyo ikonki: krysiaida @ deviantart | działa dobrze pod: ie 5.0, netscape6, opera 5 (i wyżej)